با گذشت سال‌ها، مشکلات شنوایی در سالمندان یکی از چالش‌های پیری شده که با توجه به علل گوناگونی که از صدای بلند، افزایش سن، بیماری‌ها و تغییرات ژنتیکی ناشی می‌شود، در افراد سالمند به وجود می‌آید. برآورد می‌شود که حدود یک سوم سالمندان به این مشکل دچارند و با گذشت زمان، خطر ابتلا به کم شنوایی نیز افزایش می‌یابد. افراد سالمند ممکن است دچار مشکلاتی در درک صحبت‌های دوستان و خانواده شده و محدودیت‌هایی در شنیدن زنگ‌هاو… شوند.

با توجه به اهمیت موضوع، شرکت پرستاری در کرج با نام شهرآرا، با همکاری متخصص پرستار سالمند در کرج، تهیه این مقاله را به عهده داشته است. این مقاله درباره علائم و علل کم شنوایی در سالمندان صحبت می‌کند و روش‌های پیشگیری و مداخله در این نوع مشکلات را تشریح می‌کند. مطالعه این مقاله می‌تواند به شما کمک کند تا درک بهتری از این چالش برای سالمندان داشته باشید و بتوانید با به کارگیری راهکارهای مناسب، بهبودی در کیفیت زندگی این افراد برایشان به همراه داشته باشید.

کم شنوایی در سالمندان چه علائمی دارد؟

کاهش شنوایی یکی از مشکلات رایج در سالمندان محسوب می‌شود و معمولاً به دلیل عدم درک دقیق صداها، افزایش سن، سوء تغذیه و بیماری‌های مزمن ایجاد می‌گردد. از جمله علائم کم شنوایی در سالمندان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

✔️عدم تحلیل آنچه که از طریق تلفن می شنوید

✔️وقتی چندین نفر در حال صحبت کردن هستند نمی توان فهمید چه می گویند

✔️تکرار صحبت از گوینده آن

✔️بالا بردن صدای تلویزیون و شکایت دیگران از صدای بلند آن

✔️درک گفتار در مواردی که نویز پس زمینه وجود دارد مشکل است

✔️تصور اینکه دیگران دائم در حال غر زدن هستند(مکالمه و یا حرف زدن دیگران با هم یا شما)

✔️صحبت کردن دیگران با صدای بلند و عدم فهمیدن و درک گفتار آن ها

پس از تشخیص مشکل، مراجعه به پزشک متخصص برای درمان، تجویز داروهای مناسب و نیز استفاده از تکنولوژی‌هایی مانند سمعک از راه‌هایی هستند که ممکن است بهبودی در وضعیت شنوایی افراد سالمند در پی داشته باشد.

کم شنوایی سالمندان چند نوع است؟ 

مشکلات شنوایی در سالمندان در انواع مختلفی قرار می گیرد. کم شنوایی در سالمندان به طور کلی می‌تواند به سه دسته تقسیم شود. 

✔️در دسته اول کم شنوایی ناگهانی، کاهش شنوایی به صورت ناگهانی و غیرقابل توضیحی رخ می‌دهد. این نوع کم شنوایی علل مختلفی مانند عفونت، آسیب‌های فیزیکی و… را دارد و باید به صورت فوری مورد بررسی پزشکی قرار گیرد.

✔️دسته دوم کم شنوایی مرتبط با افزایش سن است. در این نوع کم شنوایی، با پیری و تغییرات در گوش داخلی و عصب شنوایی که سیگنال‌ها را از گوش به مغز منتقل می‌کند، کاهش تدریجی شنوایی رخ می‌دهد. این نوع کم شنوایی می‌تواند با بروز پیری‌کوزیس همراه باشد که موجب سختی در کنش با صدای بلند و درک صحبت دیگران می‌شود.

✔️در نهایت، دسته سوم کم شنوایی یا شنیدن صدای وز وز است. در این نوع کم شنوایی،که در سنین میانسالی اتفاق می افتد ممکن است صداهای عجیب غریب در گوش شنیده شود مانند خش خش، وزوز و… که یکی از نشانه های ورود به کم شنوایی در سالمندی می باشد. برای درک این موضوع باید به پزشک مراجعه کرد تا تمام جوانب بالینی را به طور کامل بسنجد.

برای پیشگیری از کم شنوایی، از بهداشت شنوایی صحیح پیروی کنید، از سر و صدای بلند دوری کنید و در صورت بروز مشکل به پزشک مراجعه کرده و راهکارهای درمانی مناسب را انتخاب کنید.

علائمی که می تواند باعث کم شنوایی در سالمندان شود:

کم شنوایی در سالمندان می‌تواند به علل مختلفی بازگردد، ترکیبی از این علل ممکن است باعث کاهش شنوایی شوند. 

✔️ صدای بلند، جزئی از علل کم شنوایی هستند. معمولاً دستگاه‌های موسیقی و تلویزیون با صدای بلند با استفاده های مکرر و استفاده های بلند می توانند به شکل دائمی به گوش داخلی آسیب برسانند و منجر به کاهش شنوایی شوند. 

✔️جرم گوش یا تجمع مایع می‌تواند در صورت مسدود شدن صداهایی که از پرده گوش به گوش داخلی منتقل می شود، باعث کاهش شنوایی شود. اگر انسداد موم در سالمندان مشکل ساز باشد، پزشک ممکن است درمان های خفیفی را برای نرم کردن جرم گوش پیشنهاد دهد.

✔️پارگی پرده گوش هم علتی برای کم شنوایی است. پارگی پرده گوش باعث کاهش شنوایی شده و با درمان موثری مانند داروهای ضد التهاب، ممکن است کسری از شنوایی بازگردانده شود. 

در نهایت، بسیاری از بیماری‌های دیگری مانند برخی عفونت‌ها، سابقه شیمی درمانی، یا اتوایمیون نیز ممکن است باعث کاهش شنوایی در سالمندان باشند. برای پیشگیری و درمان کم شنوایی، در صورت بروز مشکل به پزشک مراجعه کرده و راهکارهای درمانی مناسب را انتخاب کنید.

✔️بیماری های شایع، برخی از بیماری ها مانند دیابت و فشار خون،سکته مغزی، عفونت های ناشی از ویروس ها، باکتری ها، بیماری های قلبی و… می تواند باعث کم شنوایی در سالمندان شود. 

✔️مصرف داروها،برخی از داروها هنگام مصرف ممکن است باعث آسیب های داخلی به گوش شوند. معمولاَ این داروها برای درمان برخی بیماری ها مانند: بیماری های قلبی، سرطان ها و عفونت های شدید و.. باشد که باید تحت نظر پزشک مصرف شود و هرگونه علائم را گزارش دهید. 

✔️تغییرات ژنتیکی، بیماری های ژنتیکی در همان ابتدا خود را نشان نمی دهند ممکن است برخی از بیماری های ژنتیکی در سنین بالا اتفاق بیفتد که کم شنوایی در سالمندان نیز یکی از این بیماری های ژنتیکی است که احتمال بروز آن زیاد است.

تاثیر کم شنوایی بر سلامتی سالمندان

کاهش شنوایی می تواند بر سلامت شناختی تأثیر بگذارد و افراد مسن مبتلا به کم شنوایی نسبت به افراد مسن با شنوایی طبیعی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به زوال عقل هستند. علاوه بر این، کم شنوایی می تواند باعث افسردگی در سالمندان شود، زیرا فرد نمی تواند به درستی ارتباط برقرار کند و از درک ناکامل آنچه گفته می شود، احساس ناامیدی یا خجالت می کند. این شرایط می تواند منجر به انزوای اجتماعی و تنهایی در سالمندان شود. همچنین، کم شنوایی ممکن است باعث افزایش احتمال خطر شود.

برای کنترل کاهش شنوایی، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید و در صورت نیاز، از وسایل ترمیم شنوایی استفاده کنید. همچنین با خانواده و دوستان خود در مورد مشکل شنوایی خود باز و صریح صحبت کنید و از افراد بخواهید که با شما روبرو شوند و حرف هایشان را واضح تر و بلندتر بیان کنند. به یک محیط مناسب برای گوش دادن پیشنهاد می شود و در صورت شنیدار نشدن حرف صحبت کننده، باید از او بخواهید که حرف هایش را تکرار کند یا به صورت دیگری صحبت کند. این مواردی که گفته شد همه تاثیر کم شنوایی برای سلامتی سالمندان می باشد.

نتیجه گیری

کم شنوایی در سالمندان یکی از مشکلات رایجی است که ممکن است فرزندان با آن مواجه شوند و به دلیل مشغله کاری و عدم سر زدن های مکرر به والدین برای آنها میسر نشود. بنابراین، برای حل این مشکل به فکر این موضوع باشند که پرستار برای والدین خود استخدام کنند. پیشنهاد ما به شما اگر در شهر کرج هستید این است که به دفتر خدمات پرستاری سالمند در کرج شهرآرا مراجعه و یا از طریق تماس تلفنی با این مرکز اطلاعات لازم را دریافت نمایید.

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید